menu Menu
Rosół dla ciężko chorych
O tym jak pewna kobieta gotowała rosół dla ciężko chorego męża z siedemnastu rodzajów mięsa.
Mirosław Miniszewski Post w kategorii We wsi obok 22 marca 2020 0 komentarzy 1 minut lektury
Nadchodzące wybory a działalność gospodarcza Poprzedni Dźgadło Następny

W gminie panoszy się choroba. Polska choroba, choroba nieznośna, choroba przykra, gorączkowa i katarowa. Jeden faszysta w gminie, działacz i obszarnik, bardzo zachorował na chorobę polską, chorobę zimową. Był tak chory, że z łóżka nie wstawał przez kilka dni. Bardzo osłabł i nie mógł oglądać telewizji oraz przeklinać świata. Żona postanowiła ugotować mu rosół dla ciężko chorych według przepisu siostry Konsolaty Kasztańczykowej.

Do ugotowania tego rosołu potrzeba siedemnaście rodzajów mięs: wołowina, kura, gęś, kaczka, perliczka, indyk, zając, królik, wieprzowina, sarna, jeleń, łoś, dzik, koźlęcina, baranina, konina, mięso osła. Rosół przygotowuje się przez 2 dni. Trzeba gotować tylko na płycie nad ogniem prawdziwym, na wiejskim piecu. Rosół jest bardzo drogi, ale już niejednego postawił na nogi. Kobieta przez trzy dni zbierała mięso. Zapłaciła bardzo dużo. Szczególnie mięso osła drogie, z Warszawy sprowadziła, od Włochów.

A więc ten faszysta cierpiał w łóżku, a żona gotowała rosół, na co przyszedł ksiądz katolicki i cały ten rosół wyżarł i powiedział, że bardzo smaczny i że dziękuję, że mu go ugotowano z okazji jego przyjścia. Jeszcze makaronu zażądał. Faszysta umarł przed godziną, nie doczekawszy posiłku. Ksiądz za pogrzeb wezmie 2500 zł, już wszystko ustalone.


Poprzedni Następny

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
keyboard_arrow_up